ГЛОБАЛ - ПРЕВОДИ И ЛЕГАЛИЗАЦИИ

 

 
Рейтинг: 3.00
(21)
"ГЛОБАЛ" предлага:
Преводи
Легализации и заверки
Новини
Образование в чужбина
Работа в чужбина
Свободното пътуване - едно от улесненията на еврочленството
За какво служи европейската здравноосигурителна карта?
Пенсиониране на работещите в чужбина
Документи за регистриране на МПС (нов внос)
Форум
Връзки


За контакти

Новини / Испания

07 Април 07, 10:44 / Автор: Надя Еремиева - http://ide.li
Възможности за придобиване на право на работа в Испания
Процедури за придобиване на право на работа за чужда и своя сметка.
Влизането на България и Румъния в ЕС предполага за българските граждани равноправност по отношение на свободата на движение и установяване на територията му. В този смисъл българските граждани в Испания имат право да живеят, учат и работят за своя сметка (като еднолични фирми - autonomos), както и да развиват обществена дейност.

Обявеният от испанското правителство мораториум за български работници засяга единствено правото им на работа като наемници, така, че намиращите се на територията на Кралството като вече легални резиденти (със или без право на работа) не се нуждаят от никакви допълнителни документи.

Процедура за придобиване на право на работа за чужда сметка

1. Работодателят желаещ да наеме български или румънски граждани ще трябва да подаде молба в отдела за чужденци (Oficina de Extranjería) или този на социалното министерство (Área de Trabajo y Asuntos Sociales de la Subdelegación del Gobierno).
2. След положителната резолюция на компетентния орган, чуждестранният гражданин ще трябва да:
2.1. Получи работна виза от Консулството в София – ако се намира в страната си, или
2.2. Ако вече е регистриран като живеещ (empadronado) на територията на Испания ще има възможността да си извади документи (Tarjeta de Identidad de Extranjero) без необходимост да се връща в България.
3. Започването на работа и плащането на социалните осигуровки може да се осъществи единствено след придобиването на работната виза или получаването на право на работа. Работодатели наели незаконно работници ще бъдат гловявани в размер между 6 и 60 хил. евро.

Процедура за придобиване на право на работа за своя сметка

Общоевропейски документ за самоличност (Tarjeta comunitaria) могат да придобият българските и румънски граждани, незаинтересовани да работят на територията на Кралството или занимаващите се със социална дейност, учащи се чиито родители работят и пр. За работещите на своя сметка или студенти не са необходими други документи, освен валиден международен паспорт.

По материали от испанския печат

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.45