ГЛОБАЛ - ПРЕВОДИ И ЛЕГАЛИЗАЦИИ

 

 
Рейтинг: 3.00
(21)
"ГЛОБАЛ" предлага:
Преводи
Легализации и заверки
Новини
Образование в чужбина
Работа в чужбина
Свободното пътуване - едно от улесненията на еврочленството
За какво служи европейската здравноосигурителна карта?
Пенсиониране на работещите в чужбина
Документи за регистриране на МПС (нов внос)
Форум
Връзки


За контакти

Новини / Германия

04 Септември 07, 17:08 / Автор: в-к "Стандарт"
2000 евро заплата, ако знаеш немски
Германия кани хиляди на работа, няма кандидати Ако знаеш немски, си ударил джакпота. Две хиляди евро заплата дават в Германия на българи, които владеят езика на Гьоте.

 

Агенцията ни по заетостта е залята с оферти, които ще бъдат официално обявени в близките дни. "Местата са толкова много, че всички българи с немски да кандидатстват, пак няма да ги запълнят", заявиха експерти. Малцина обаче се оправят с немския. Най-много са предложенията за болногледачи, които могат да печелят по 1700 евро на месец.
За медсестрите пък изобщо няма ограничение - Германия ще приеме, колкото й пратим. Заплатата за тях е 1900 евро. Търсят се още шофьори, строители, сервитьори, камериерки, готвачи и селскостопански работници. За работа на полето германците предлагат 9,40 евро на час.


Германия е мечтата на гастарбайтера. Там заплатите са най-добри, условията на живот са прекрасни, а измамите - несравнимо по-малко от другите държави. Даже самата дума гастарбайтер е немска. Но ситуацията с нашите кандидати за работа е доста абсурдна. Прилича на несподелена любов. Българите напират да работят в Германия. Немците също искат българи за работници. Двете желания обаче почти никога не се срещат. Причината е в желязното изискване за много добро владеене на немски език. А малкото българи, които го знаят, отдавна са се заселили в Германия.
В последно време страната обявява толкова много свободни места за българи, че квотата не се запълва дори наполовина. Тази година пък има такъв дъжд от оферти, че бихме си решили проблема с безработицата, ако успеем да се възползваме от тях. Но още отсега е сигурно, че няма да стане.
Заминаването на работа в Германия силно се различава от това за всички останали европейски страни. ФРГ е от държавите, които оставиха ограниченията за българи след приема ни в ЕС. Берлин дори намекна, че ще се възползва от тях в продължение на максималния позволен срок от 7 години. Но в същото време е подписал с нас не една, а цели 4 спогодби. И за разлика от подобните с други страни те действат.
Първият документ датира още от 1992 г. и е за заетост на работници за разширяване на техните професионални и езикови познания. Кандидатите трябва да са завършили специалността, по която искат да работят, и да имат много добри познания по немски език. Срокът на наемане е 12 месеца, с възможност за продължаване до общо 18 месеца. Квотата е 1000 души годишно от всички професии, но в последните години не се запълва. За 2007 г. в Агенцията по заетостта са получени само 52 договора, главно в гастрономията и селското стопанство.
Процедурата по кандидатстване по тази спогодба също е особена. Централната служба по заетостта в Бон заявява, че набира кандидати с определени професии и провежда индивидуални събеседвания с всеки от тях в България. Документите на одобрените кандидати се предлагат на германски работодатели, които при съгласие предлагат трудови договори.
Има и друг вариант - човек да бъде изискан поименно от германски работодател. Кандидатът, който сам си е осигурил трудов договор или предложение за работа на основата на лични контакти, трябва да отговаря на изискванията на спогодбата. Документите се изпращат без проверка на езиковите познания от техен представител в България.
Друга спогодба действа от 2005 г. Тя дава възможност за наемане на българи в Германия като сезонни работници в хотелиерството и ресторантьорството и като домашни помощници в домакинства с лица, нуждаещи се от грижи. Работи се на пълен работен ден. По спогодбата нашите могат да си вадят хляба до 4 месеца в календарна година в хотелиерството и ресторантьорството и до 3 години като домашен помощник. Годишна квота няма. Германският работодател изготвя поименен трудов договор по образец на Федералната агенция по труда. Той се депозира в компетентна местна агенция, а нашата Агенция по заетостта уведомява българския гражданин за получения от ЦСТП-Бон трудов договор, който се предава лично на кандидата.
При анонимните оферти процедурата е: Агенцията по заетостта получава от Централната служба за трудово посредничество - Бон, оферта с конкретни изисквания към кандидата за съответното работно място: възраст, специфични умения, опит в конкретна дейност, допълнителни изисквания (напр. да не е пушач, да има шофьорска книжка и др.). Агенцията предлага тази оферта на кандидатствали по процедурата на анонимния подбор български граждани и им съобщава условията: заплата, работно време, месторабота и др. Кандидатът може да откаже две предложени му оферти.
Слабият интерес към Германия през последните 2 години се дължи на изискването кандидатите да имат професионално образование с доказани добри познания по немски език, като не се гарантира получаването на трудов договор. Изискват се превод и легализация на документи, което допълнително оскъпява кандидатстването.
Все повече лица получават поименни сезонни трудови договори благодарение на вече създадени контакти. След 1 януари 2007 г. много граждани се насочват към свободния трудов пазар на Европа, за ФРГ действа двегодишен преходен период.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.6777